FOLLOWERS

Thursday, November 10, 2011

Chaper 103 : Jom blaja wat muffin @ cupcake versi Chef Nurul

Assalamualaikum


Hye korang.. aritu before blek utm, ak try la nak wat cupcake.. cupcake ke ek? ke muffin? pe beza? ahhh layankan aje..ngeh3..:P


Kerajinan datang disebabkan sesuatu..apekah sesuatu itu? biarlah ak sorang je yang taw..yang pasti ia sumtin yg sgt swit..ahakkksss..ade gak bwk blek saki baki cupcake yg ade kat uma tu.. kwn2 rase den dorang ckp cedap jugak..so nak share la pe rahsia cupcake dari Chef Nurul Syuhadah..kikiki


Ala, cara wat ni pon ak search kat tenet..tp ade gak la tmbah bahan2 laen..ikot citarasa sendiri..


Bahan-bahan : 


  • 2 cawan tepung gandum (ak gune tepung Superfine sbb ia da halus so takyah nak ayak2 dah)
  • 2 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat (xnak letak pon xpe kot sbb ni ak tmbah2 senirik)
  • 1 sudu kecil garam (pelengkap rase..ekekek)
  • 1 sudu esen vanila (xnak letak pon xpe.. kalo ak wat kek or sekut raye ak memg suke letak..so letak aje)
  • 1 cawan susu cair (kalo korang nak gune susu pekat pon boley tp 1/2 cawan udah ler)
  • 1 cawan minyak masak (haa..ni spesel cket..salu org gune butter or majerin kan..tp gune minyak ag cedap ak rase..ak tibai je myk masak mak kat dapo tu..hehe)
  • 3 biji telur
  • 1 1/2 cawan gula halus
  • 1 cawan serbuk koko (ak gune jenama Van Houten..x pahit sbb serbuk koko tu da ditapis..tp herge die mahal cket..x kisah janji cedap)
  • 1 cawan air suam



hiasan : letak la pe korang nak letak.. ak letak coklet rice yang kalerful tu. baki wat kuih raye hari tu..kikiki


Cara-cara : 

  1. Mule2 ye tuan2 dan puan2..heeee standard la pukul telur ngan gula smpai kembang..ak gune yg mixer blend yg memg utk wat kuih or kek tu..senang dan cepat..kiki
  2. Masukkan miyak, air, esen vanila, garam, susu cair..masuk la cket demi cket..kacau dan kacau lagik sampai die da xnmpak cgt molekul2 minyak tu..ekekek
  3. Masukkan serbuk koko, tepung, baking powder n soda bikarbonat tu..kacau la smpai puas ati..huhu
  4. Senang je kan..kikiki..den korang masuk la dalam cup kertas tu..size ikot suke korang la..n ikot korang jugak la nk bakar or kukus..ak wat style kukus punye sbb ag lembut n bhgian bawah muffin pon xde la nk hangus kan..
  5. Kat uma ak ade periuk nasi yg boley kukus punye..so cmpak je dalam tu senang..ngeh..kukus ag cepat masak bbanding bakar..yeahhhh

tadaaaaaaaaaa....


Nak comey cket tepek la cklet rice kalerful tu atas die :)



Muffin ni ak wat spesel utk sum1 sbg tanda trima kasih utk.........adela..hihi..saye gembira bile awak suke muffin saye yg sedap lagi gebu itu *maloo maloo*


Nextyme nak wat cupcake yg ade topping mcm2 kat atas tu..heee..nampak simple n senang je kan? for those yg memg suke mkn kek cokelet, xyah la korang nak beli2 cgt..pliz try dis at home..kihkih..skali buat dpt gak la dlm 60-70 bijik depends on size cupcake yg korang gune..sape yg ade adek ramai tu ajak wat same2..xpon kwn2..reli fun taw bile wat ramai2..tp ak wat sorang2 je..-.-'



p/s : agak2 boley x join masterchef malaysia next season? kahkah :P


3 comments:

afiqazizan said...

Pandainya dia buat..mesti sedap..ermm ada bakat ni untuk masuk masterchef malaysia ni..:)

wanie hasnaa said...

ahaks ! masterchef ea?? masuk top chef yg just desert punye je.. hehe

nyum2.. mmg cedap ! :D
saye mau try nnti.. ngeee

NuruL SyuhadaH said...

@afiq : akak berangan je..kiki..masak pon x pndai :P

@ninie : pliz pliz pliz try dis at home.. do it wif ur sistas..ley maen baling2 tepong! ahakss :P