FOLLOWERS

Wednesday, November 30, 2011

Chapter 117 : Wordless Wednesday!

Assalamualaikum

Lame tol x post wordless wed nie..huhu 


Bile tengok blog Cik Yuyuak pon terase nak makan cekodok pisang sesangat!

Chapter 116 : Meow n Froggy

Assalamualaikum

Post kali ni nak bg jawapan kat entry before ni KLIK SINI .. ade yg jumpe sume n ade yg x jmpe.. kihkih.. rajin ek korang cari kucen2 tu.. lets check dis out!







Ade sorang member ni nak jugak post cari kucen tsembunyi.. tiru jek..heheh..Die punye kacang je..ngeh3..kat cni haa kucennye...


Sowg ag plak post kat wall DE sowh cari katak.. kasi zoom baru nampak..hihi..ni diaaaaaa..


Sila klik untuk besarkan gamba. tak pon sendirik zoom la! Sekian untuk suke suki senang hati hari ni..


p/s : tak bape nak senang hati skg ni



Sunday, November 27, 2011

Chapter 115 : Jom Carik Kucen!

Assalamualaikum


Borink Sunday huh!? Kalo boring tahap xtaw nak wtpe jom kite cari kucen yg tersembunyi dalam 3 gamba kat bwh ni.. wink!

kucen kat situ haaa !!

kucen kat sininnn ...

kucen kat sinunn !!


p/s : jumpe tak? kalo da jumpe bgtau ye :P

Saturday, November 26, 2011

Chapter 114 : Salam Maal Hijrah

Assalamualaikum


Hello felo readers! beberape jam je lagik nak masuk tahun baru 1433.. syukur alhamdulillah dipanjatkan kepada Allah s.w.t kerana masih lagi berkesempatan untk bernafas sehingga ke hari ini :)


So sebelum kite memasuki tahun baru islam ni, jom kite same2 membaca doa untuk pengakhiran tahun 1432 yg akan berakhir kurang dari 2 jam lagik..



DOA AKHIR TAHUN

Doa akhir tahun dibaca sebelum maghrib iaitu penghujung waktu asar iaitu pada 29 atau 30 Zulhijjah sebanyak 3x. InsyaAllah dengan membaca doa ini kita akan mendapat perlindungan drpd Allah supaya terhindar dari fitnah dan tipu daya syaitan. 


MAKSUDNYA

Segala puji hanya bagi Allah, tuhan yang memelihara dan mentadbir sekalian alam. Selawat dan salam ke atas junjungan kami Nabi Muhammad S.A.W. serta ahli keluarga baginda dan para sahabatnya.

Ya Allah, sesungguhnya pada tahun ini aku telah melakukan laranganMu tetapi aku masih belum bertaubat sedangkan Engkau tidak reda dan melupai perkara itu. Engkau telah menangguhkan azabMu yang telah ditetapkan kepadaku. Engkau telah memerintahkan supaya aku bertaubat dari keslahan itu. Sesungguhnya pada hari ini aku memohon keampunan dariMu, ampunilah aku dan apa yang telah aku lakukan pada tahun ini yang Engkau redai dan Engkau janjikan pahala maka aku memohonnya daripada Engkau. Ya Allah, ya Karim, ya Zaljalali wal ikram.

Selawat dan salam ke atas junjungan kami Nabi Muhammad S.A.W serta ahli keluarga baginda dan para sahabatnya.. Segala puji hanya bagi Allah, tuhan yang memelihara dan mentadbir sekalian alam



Barang siapa yang membaca doa ini, syaitan akan berkata : 

"Kesusahan bagiku dan sia-sia lah pekerjaanku menggoda anak Adam pada setahun ini dan Allah binasakan aku satu saat jua. Dengan sebab membaca doa ini, Allah ampunkan dosanya setahun"



DOA AWAL TAHUN

Doa akhir tahun dibaca 3x selepas maghrib iaitu malam satu Muharram.


MAKSUDNYA 


Segala puji hanya bagi Allah, tuhan yang memelihara dan mentadbir sekalian alam. Selawat dan salam ke atas junjungan kami Nabi Muhammad S.A.W. serta ahli keluarga baginda dan para sahabatnya.

Ya Allah, Engkaulah yang kekal abadi untuk selama-lamanya. Demi kelebihanMu yang Maha Agung dan kemurahanMu yang melimpah, sesungguhnya pada tahun ini aku memohon kepadaMu perlindungan daripada syaitan yang direjam, dari sekalian kuncunya, tenteranya dan penolongnya. Aku juga memohon perlindungandari nafsu amarah yang sentiasa mendorong ke arah kejahatan dan melalaikan dengan perkara yang tidak berfaedah daripada mendekatkan diriku kepadaMu.

Selawat dan salam ke atas junjungan kami Nabi Muhammad. Segala puji hanya bagi Allah, tuhan yang memelihara dan mentadbir sekalian alam.



Barang siapa yang membaca doa ini, syaitan akan berkata : 

"Telah amanlah anak Adam ini daripada godaan pada tahun ini kerana Allah telah mewakilkan dua Malaikat memeliharanya daripada fitnah Syaitan"

p/s : Semoga kedatangan tahun baru ini membawa lebih pengertian dan lebih bermakna untuk kita semua. Salam Maal Hijrah ! :)

Chapter 113 : Maharaja Lawak Mega Minggu 5 Kumpulan Boboi

Assalamualaikum


Monin u ols! malam td pas anta member jiran bilik sebelah p singgah n24 jap..rum8 kepada member jiran bilik sebelah tetibe nak makan roti planta.. layankan aje..smbil2 tu kebetulan kedai bukak channel astro warna.. ade maharaja lawak mega (MLM).. before ni ak tak layan sbb kat uma x langgan channel ni.. huhu.. kalo maharaja lawak dulu memang x miss..kikiki


Ak pon x bape nak amek port sape je artis yg join.. rum8 tcyg ade gak la tgk2 kat youtube sebelum ni dan ak pon jeling2 tengok same.. malam td tyme part grup Boboi (Afdlin Shauki n Harun Salim Bachik) ak rase best n lawak giler even ak x polo pon dorang b4 ni..


Tema minggu ni "purba". Idea persembahan dorang diambil dari filem Hikayat Merong Mahawangsa dgn style yg tsendiri pluss dengan isu-isu semasa.. jom layan!~



Lawak tak weyhh? ngeh!

Thursday, November 24, 2011

Chapter 112 : FSKSM for 25 years

Assalamualaikum


Meh cik adik cik abg bace ni..especially for those yg blaja kat UTM Skudai under Fakulti Sains Komputer dan Sistem Maklumat.. b4 ni ade sumber yg memaklumkan bahawa fkulti tercinta akan wat free dinner utk sem ni..tapi adekah dinner yg ini??


sumber : website fsksm

Chapter 111 : Immotals

Assalamualaikum


Ak da layan citer ni selase lepas..hurm, for me ok ok jela citer ni.. but ekceli i expect more.. filem ni lebih kpd ketuhanan, dewa2, hukum kuno n perang2..tak bape nak phm pon iye jugak..ngeh tp dari aspek efek grafik n kostum dlm citer ni memang superb la kot.. okbai!

Chapter 110 : Cuti yang panjang!

Assalamualaikum


Gud monin u ols! selamat hari kames..lame x ngon9 nie..windu x? windu lettew..ngeh! its not veri late 2 say congrats to our Harimau Malaya i think.. is it? not only 4 SEA games.. for tonite oso.. ecehhhh speaking pulekksss.. td game utk kelayakan sukan olimpik kan..even kalah 2-0 tp ianya stil sesuatu yg mbanggakan bg ak sbb rasenye penat lelah dorang 2 hari lepas lom smpat dibayar lagik da nak kene bdepan ngan Syria plak.. as a part of Malaysian, im so proud of them! *speakin lagik! ahakksss* Terase best pulak berspeaking2 ni..even lintang pukang.. tunggang langgang or wuteva but practice will make perfect yaw!


Ok lets move on..lame mhilang..balek kl jap for almost a week..tujuan asal nk g jobfair kat KL..alang2 tu balek uma n celebrate befday mumi skali.. kalo nk story mcm byk.. juz wat summary je la..hihihi


Bertolak seminggu yg lepas at midnite wif other 4 frens + elisa yg comey lotey.. hurm, lame x travel mlm.. kebimbangan itu ade tp syiok jugak! bmlm d shah alam n berpagi d kuala lumpur..ecehhh..after solat jumaat, gerak ke pwtc mgunakan public transport.. so exciting but tired oso! huhu.. more den 500 booth yg ade kat jobfair tu..keje kami juz drop resume n collect info pape yg patot la.. chances utk dpt keje rite after abes blaja tu mcm agak tipis sbb bsaing dgn ramai yg dah grad.. i mean fresh grad skg ni n experienced people..skg ni pon almost sume cmpny da wat yang SL1M..stands for skim latihan 1 malaysia.. nak trained dak2 lepasan IPT la gitu..most of fresh grad kan xde experience ag..nice one but even kite polo kite blom tentu dpt keje pastu.. benefit die kite dpt experience la for 1 year wif allowance..*kate nak summary tp tpjg pulekkss*


thursday nite wif our bodyguard..hehe

friday monin wif sweet ANW!

waiting for putra lrt.. smpai masjid jamek tukar star pulok!

List company n job vacancy yg ditawarkan utk IT field :)

us at jobfair.. teha pon join :)



*another pic sila request Encik Izaq *


hari sbtu bwk kwn2 g KL Festival Mall.. asalnye nk keja roadshow intel.. sambil2 cuci mate kat mall baru..den balek uma wat pelbagai jenis kek wif geng ANW ! kek ape? ekceli nak wat cheese cake je atas permintaan member jiran bilik sebelah..hehe.. den mak request nak kek batek plak.. n wat kek coklat yg asalnye nak kukus tp btukar kepada bakar pulakk..ngeh!


tahukah anda..kami sedang posing di depan cermin at KL Festival City..rite after soppin brg wat kek..ngeh

Wani tengah dok mixer cheese.. yummeyyyhh

saye tengah wat ape ni..hurmmm..ape2 jela..wuuu

model sekut marie n philadelphia cheese..ahakkksss!

ni nak wat cheese kek..senang je..3 bahan je guna :)

rupa da ciap dipotong.. mcm x menarik..haha..tp cedapnye boley tahan :P

sesi wat kek batek pule..request from mumi nak sekut banyak!

da ciap nak masuk dalam loyang



*tang kek kukus tu lupe nak amek gambo..ala mcm muffin yg ak buat before nie*



ahad plak masing2 da ade actvty senirik..tp pagi tu try wat baked macaroni wif cheese..*haisshhh cane nak diet ni* 1st trial..not bad! sedap bile mkn tyme panas..

 
baked macaroni..rase mcm spegeti tp ade cheese mcm pizza :D

da ciap tggal nk masuk dlm oven je :)


ahad mlm kgkwn sume btolak balek.. meninggalkan diriku sendirian di kl..kikiki..da alang2 kat kl..selang sehari jek nak ke 22hb..nak celebrate befday mak skali..but now im at jb oredi!


p/s : hurm maleh nak edit pic2 kat atas ni..pulak tu tak terambil pic tyme smbut befday mak kat uma..tyme tu agak kelam kabut..huuu..neway, i luv u mom! :)

Wednesday, November 16, 2011

Chapter 109 : Takmo Wordless Wednesday

Assalamualaikum


Hye people.. today wednesday yaww! salunye nak letak gamba je..tidak berkata-kata..tp rini nak potpet2 cket..kikiki..smlm bace blog member ni..simple je mnde yg die post..Klik kat SINI Tapi tapi tapi our incik lalin adalah smokers..huhu..cane nak wat dorang stop smoking ni..tp alhamdulillah my incik lalin tak isap okok depan cyg die yg comey ni..*gedik giler* kahkah.. adekah die........


Promote boypren nampak..kikiki 

Orang kata once da terjebak ngan rokok ni memang susah nak stop.. iyeke? huhu.. Bukan ape, takde kebaikan lansung merokok ni.. keburukan memang banyak.. Bukan sahaja untuk jangka masa pendek tp juga untuk jangka masa panjang.. Ak hanya mampu menasihati n support incik lalin dalam usaha beliau untuk berhenti merokok. i noe its not easy tp boley cuba kurangkan dari hari ke hari kan sayang? ahaksss.. :P


Lets check it out!


Kesan jangka masa pendek
  • Otak - pembebasan gas karbon monoksida n pengurangan oxygen boleh sebabkan takley nak berfungsi dengan sepenuhnye
  • Telinga - mengurangkan kadar pengaliran darah yang boleh membawa kepada kepekakkan
  • Mata - mata akan berair n boleh jadi radang mata yg boleh mengganggu penglihatan
  • Mulut - mengalami deria rase yg tak bape nak sedap, gigi jd kuning, nafas berbau, jangkitan kuman
  • Hidung - mengurangkan deria bau
  • Kulit - mengurangkan suhu badan, cepat berkedut, badan n rambut pon berbau, cepat beruban (kulit kepale)
  • Paru-paru - suar untuk bernafas, kurang tenaga utk bersukan. cepat letih la maksudnye


Kesan jangka masa panjang
  • Barah - kat mane2 organ dalaman (paru-paru, payudara, usus, mulut, tekak, pankreas)
  • Sakit Jantung, paru-paru (lelah, bronkitis)
  • Angin Ahmar/Strok
  • Penyakit mulut dan gusi
  • Ulser (perut, peptic)
  • Osteoporosis
  • Disfungsi Ereksi - Kemandulan, mati pucuk, kualiti,kuantiti n struktur sperm akan terjejas  *sgt bahaye nie*
  • Kurang bernafsu dalam perhubungan seks *nie pon sgt bahaye gak*


Nak share pasal ayahku tersayang yg suatu ketike dahulu seorang perokok tegar. Makin hari memang nampak la sikit2 side effect dari merokok tu.. paling ak x sanggup bile dgr ayah batuk setiap mlm macam nak terkeluar anak tekak..kesan2 yg ak listkan kat kesan jangka masa pendek kat atas ni memang terjadi kat ayah.. tp skg alhamdulillah da almost 4 years kot *tak sure* ayah tinggalkan rokok. yes i admit sgt susah tgk ayah try untuk tidak menyentuh rokok tu lagi.. mcm2 cara ayah nak elak..huhu.. familynye yg tsyg ni sungguh2 bg support kat ayah n in the same tyme ayah pon sedar akan keburukan merokok. syukur sgt.. For those smokers out there, ingatlah rokok membahayakan kesihatan. Sekian


p/s : td kate nk potpet cket je tp tpjg la pulekss.. takpe la..ilmu untuk dikongsi bersama :)


Tuesday, November 15, 2011

Chapter 108 : Burger for RM1 !!

Assalamualaikum

Hello my cuwit n ensem readersss..wuwu..skg ni nga lapo cgt sbb tak mam ag..da pukul 4pm kot..huhu..dietkah? owhh tidak..malas ak nak diet2..seksa ke diri aje..huhu..tp incik lalin da tego ak da makin "chomey" je skg ni..ahakksss..ak timbang same je berat..menten u..auwww!


Erm, td ade member post pic kat bwh ni kat fesbuk..nak blanje agaknye..ngeh3..dlu ak slalu gak mcekik BK.. almaklumlah bekas pekeje BK yg dedikasi..kahkah..chick n crisp ni bese2 je rasenye tp kalo da RM1 memang berbaloi la utk di grab! ditambah pula ade spicy2 plak kan..only 4 2moro ye! jom la kite serbu..yehaaa.. 


p/s : ade sape2 yg sudi nak tumpangkan g BK kat blkg utm ni tak? :P


Monday, November 14, 2011

Chapter 107 : Camne nak kurangkan stress? Jom berangan!

Assalamualaikum


Seperti yg sedia maklum.. aku tgh sgt2 stress.. yes i am truly stress rite now!!! so untuk mhilangkan rase stress yg sedang membelenggu diriku, inilah caranye..ahakkksss..jom la berangan pasal kawen! yeayyyyy!!!


*mud tgh senget tyme ni*


Skg ni ak nga tlg member usya n pilihkan pelamin utk perkahwinan die nnt..sape? adela..hihi..siyes jeles dowhh! ramai giler member2 yg seumur n seangkatan da selamat berkahwin..aku? blom lagi.. rasenye bukan dalam mase yg tdekat ini kot..byk komitmen lain yg perlu diselesaikan n diutamakan dulu sebelum komitmen menjadi seorang isteri n ibu..ecehhhh.. ngeee..komitmen sbg anak tu yg ak dok pk skg ni..huhu



Ok takmo mbebel pjg lebar..jom tgk pelamin idaman..ngeh3 :P



cantek gak pelamin wedding kawan kepada kawanku nie..hehe


ni pon ak suke..simple n tak serabut.. tp nak kene duduk bawah la pulekkkss


puteh merah nice kan..tp mcm da old skul la style kusi camnie.. simple cgt pon iye jugak :P


ni pon simple je..mmber ckp mcm utk tunang je..tunang skg ni pon nak pelamin bagai ke..huhu..ak xnak tunang2..kawen terus ag senang :P


sweetnye puteh kan kan :)


Byk ag yg cantek2.. ni mane yg larat nk upload je..phm2 je la tenet kat cni camne..wuwu..hurm, tema pon x pk ag..*macam la da nak kawen cgt..haha* feberet kaler is cokelet...tp kalo kawen ni xtaw la nk kaler ape.. mcm nk kaler putey je.. suci je nmpk..hehehe.. bak kate org tu simple but special  :)

Chapter 106 : SPM v/s PSM

Assalamualaikum


Tajuk macam best je..3 huruf yang same tapi kedudukan yg berbeza.. wink..ape kene mngena? sendiri mau ingat! huhu.. ekceli ak nga tension..tension ngan PSM.. siyes la nak nanges *da nanges da pon* hurm, ade member minggu ni da kene present overall psm die.. best  la die..huhu.. tp perjalanan die na ciapkan psm die tu hanye dak2 yg amek psm je yg tahu n paham.. macam ak.. ngeh.. Bile taw dak SCV da nk kne present mggu ni, ak pon test balik system yg ak da ade setakat ini.. terase mcm "eh ini je ke yang ak da buat!? mggu ke 8 da ni.. uwaaaa!" Bace plak status fb kengkawan yg lain ag la naik takot..takot diri ini ade lagi kat UTM sem depan..huwaaa!! ak nak grad gak sem ni..pehlissss..huhu..Untuk kawan2 yg same2 tension, jgn putus asa.. we stil have time.. kejar masa tu..huhu.. usaha sampai boleh!


p/s : Ya Allah permudahkanlah urusan kami

Saturday, November 12, 2011

Chapter 105 : Lelaki idaman :)

Assalamualaikum


* Lelaki Idaman by Melly Goeslow *



Entry kali ni nak mgedik cket..ahakksss..hot gak tajuk ni..kikiki..sesaja je okeyh..ak suke berkawan tp dalam masa yang same ak ni mcm pendiam orangnye..acane tu ek? hihihi.. salunye ak ni jenis org yg kene tego ak dlu den baru ak akn respon..*sape yg x kenal ak kompem akan ckp ak ni sombong la, muke balagak n bla bla bla...*



End of membebel..back to the topic. Meh ak nak listkan ciri-ciri lelaki pilihan wanita.. kot2 la korang nak ngorat awek mane2 yg menjadi pilihan di hati..eceehhh
*based on my citarasa..hehe*



Rupa paras

Tipulah kalo korang kata korang x pandang paras rupa.. don b hipokrit la! kalo x encem pon, manis mesti ade kan kan..hee.. bila kite x kenal sesorang tu, camne kite nak tersuke kat die..mesti la 1st tyme tgk rupa die  hati berdetik kan kan..ekekek.. secara jujurnye, bukan aku sorang je rasenye..semua pompuan nak kan lelaki yang ensem n smart kan..n lelaki pun mesti nak pompuan yang cantik2 dan hot aje! ye dak?  heee..kaloo encem tu kire bonus la..tak gitu? :P


Ikhlas

Mesti syg ak bkn sbb ade niat lain.. Lelaki yg mampu terima aku seadanya.. terima ape je kekurangan n kelemahan aku. ..Lelaki tsebut takde la nak paksa ak buat itu ini or sowh ak berubah pape ke sesuka hatinye secara terus menerus.. ak suke kalo die tego secara berbudi bahasa..ekekek.. berlembut la maknanye.. sbb ak ni sensitiviti jugak orgnye..ngeh3.. so far incik lalin begitulah orangnye :P


Pembimbing

Lelaki yang mampu bimbing aku ke jalan yang sepatutnya *sebak pulak nak menaip ni* Seorang lelaki yg akan menjadi suami, bapa dan juga pemimpin mesti la nak kene tau pasal agama. agama ak pon xde la sempurna.. ak ni pon senget jugak.. kdg2 ak plak ngajo bende yg x elok.. tettt!! so ak nk sum1 yg boleh mbimbing ak bkn aspek duniawi je tp utk akhirat kelak :)



Tidak mengongkong

Siyesly i luv dis type of lelaki..hehe.. byk kes yg ak tgk, especialy mmber2 ak bf dorang sempoi2 je.. ak tgk xde la nk kongkong sgt..sikit2 tu ade la jugak kan.. sikit2 takpe..kalo da siyes tu bia la die taw dgn sape kite bkwn.. t xde la nk jeles x tentu pasal n tuduh yg bukan2.. *tp ak plak yg mcm kuat jeles*


Romantik

Ade ke lelaki seromantik Seth Tan? ngeh3.. romantik ade byk cara..tak semestinye nak kene bg bunge ke, cokelet ke, teddy bear ke.. ak suke style romantik yg dtg secara spontan.. yg pasti nak la lelaki yg caring.. bukan mcm tunggul okeyh..ade gak yg ak cari org len..huhu.. cara si dia? biarlah rahsia.. ekekek


Pandai urus diri

Bkn pompuan je yg kene nak cantik2, wangi2..lelaki pon same taw.. selain dr penampilan wajah n pakaian, ak suke tgk tang kuku.. lelaki ni kbyknnye xde la nk jage sgt kuku dorang.. mcm ak, kalo jmpe incik lalin mesti spotcek kuku die.. ntah la xtaw nape..da tbiasa cm tu..dari kuku die tu kite ley taw die pembersih or x..kalo kuku pon xley nk jage, apetah lg bende len.. dari kuku tu pon ak da ley imagine keadaan uma die cane.. ak bkn la cerewet tp ak suke kebersihan.. ecehhhhh.. :P


Gentlemen

Bkn la baru kenal terus nak jmpe family kn.. da ko nk usung makwe ko ke hulu ke hilir * maksud ak nk kua dating* mestila mintak izin lagi2 kat ayah si pompuan.. aku suke lelaki yg jumpe parents pompuan yg die suke tu mintak izin nk bkwn.. tu mnunjukkan yg die siyes ngan ko!  sebaiknye mcm tu la.. kalo ak kua ngan incik lalin memg incik lalin akan jmpe ayah mntak izin nak bwk ak kua even nk ajak g minum kat mamak depan uma je..suwit x? kahkah!! kalo ayah takde kat uma, inpom by sms :)



Hurmmm, kalo diikutkan byk lagi ciri2 yg perlu ade tp ni yg paling utama kot..ngeh3..yela..nak cari pasangan hidup bkn utk sehari dua.. kalo boley sehingga hujung nyawa.. :)



p/s : korang pena dgr x..untuk kenal seseorang itu, berkwan la dgn die atleast 1000 hari.. lebey kurang 3 tahun la..dlm tempoh tu korang akan nmpak perangai sebenar..mula2 kenal sume nk cover baek punye kn..lame2 penat gak nk cover..kua jugak pangai x senonoh tu cket demi cket.. tak pecaye? ak da try.. korg pon try la! ;P



Chapter 104 : Senyumlahhhh

Assalamualaikum

I luv people who can make me laugh when i don't even want to smile



p/s : Senyumlah senyumlah ahhhaaaaaaiii cekmek molek!

Thursday, November 10, 2011

Chaper 103 : Jom blaja wat muffin @ cupcake versi Chef Nurul

Assalamualaikum


Hye korang.. aritu before blek utm, ak try la nak wat cupcake.. cupcake ke ek? ke muffin? pe beza? ahhh layankan aje..ngeh3..:P


Kerajinan datang disebabkan sesuatu..apekah sesuatu itu? biarlah ak sorang je yang taw..yang pasti ia sumtin yg sgt swit..ahakkksss..ade gak bwk blek saki baki cupcake yg ade kat uma tu.. kwn2 rase den dorang ckp cedap jugak..so nak share la pe rahsia cupcake dari Chef Nurul Syuhadah..kikiki


Ala, cara wat ni pon ak search kat tenet..tp ade gak la tmbah bahan2 laen..ikot citarasa sendiri..


Bahan-bahan : 


  • 2 cawan tepung gandum (ak gune tepung Superfine sbb ia da halus so takyah nak ayak2 dah)
  • 2 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat (xnak letak pon xpe kot sbb ni ak tmbah2 senirik)
  • 1 sudu kecil garam (pelengkap rase..ekekek)
  • 1 sudu esen vanila (xnak letak pon xpe.. kalo ak wat kek or sekut raye ak memg suke letak..so letak aje)
  • 1 cawan susu cair (kalo korang nak gune susu pekat pon boley tp 1/2 cawan udah ler)
  • 1 cawan minyak masak (haa..ni spesel cket..salu org gune butter or majerin kan..tp gune minyak ag cedap ak rase..ak tibai je myk masak mak kat dapo tu..hehe)
  • 3 biji telur
  • 1 1/2 cawan gula halus
  • 1 cawan serbuk koko (ak gune jenama Van Houten..x pahit sbb serbuk koko tu da ditapis..tp herge die mahal cket..x kisah janji cedap)
  • 1 cawan air suam



hiasan : letak la pe korang nak letak.. ak letak coklet rice yang kalerful tu. baki wat kuih raye hari tu..kikiki


Cara-cara : 

  1. Mule2 ye tuan2 dan puan2..heeee standard la pukul telur ngan gula smpai kembang..ak gune yg mixer blend yg memg utk wat kuih or kek tu..senang dan cepat..kiki
  2. Masukkan miyak, air, esen vanila, garam, susu cair..masuk la cket demi cket..kacau dan kacau lagik sampai die da xnmpak cgt molekul2 minyak tu..ekekek
  3. Masukkan serbuk koko, tepung, baking powder n soda bikarbonat tu..kacau la smpai puas ati..huhu
  4. Senang je kan..kikiki..den korang masuk la dalam cup kertas tu..size ikot suke korang la..n ikot korang jugak la nk bakar or kukus..ak wat style kukus punye sbb ag lembut n bhgian bawah muffin pon xde la nk hangus kan..
  5. Kat uma ak ade periuk nasi yg boley kukus punye..so cmpak je dalam tu senang..ngeh..kukus ag cepat masak bbanding bakar..yeahhhh

tadaaaaaaaaaa....


Nak comey cket tepek la cklet rice kalerful tu atas die :)



Muffin ni ak wat spesel utk sum1 sbg tanda trima kasih utk.........adela..hihi..saye gembira bile awak suke muffin saye yg sedap lagi gebu itu *maloo maloo*


Nextyme nak wat cupcake yg ade topping mcm2 kat atas tu..heee..nampak simple n senang je kan? for those yg memg suke mkn kek cokelet, xyah la korang nak beli2 cgt..pliz try dis at home..kihkih..skali buat dpt gak la dlm 60-70 bijik depends on size cupcake yg korang gune..sape yg ade adek ramai tu ajak wat same2..xpon kwn2..reli fun taw bile wat ramai2..tp ak wat sorang2 je..-.-'



p/s : agak2 boley x join masterchef malaysia next season? kahkah :P


Chapter 102 : Da balek UTM dah =.=

Assalamualaikum


Heyy people..i da slmt smpai kat utm tercinta..wuuuu..rase nak smbung cuti ag je smpai wiken ni tp kalo dok uma phm2 je la..abes sume keje x jalan..wuwu ..sokay la kot..dok uma keje ke makan aje..ngeh..agpon, nextwik nak balek kl ag..hehehe..sbb nak g sumwhere



......................................



BN YOUTH JOB FAIR 2011 | Karnival Kerjaya Terbesar 2011 di Malaysia yang akan diadakan pada 18, 19 dan 20 November 2011 di PWTC Kuala Lumpur. 




Jom sume pakat g ramai2.. mane taw ade rezki ke kan..abes blaja terus keje..xyah nk tanam anggur lame2..huuuuuu



Saturday, November 5, 2011

Chapter 101 : Kisah Nabi Ibrahim dan Nabi Ismail

Assalamualaikum


Hye korang.. hari ni 9 zulhijjah..pose sunat x? hehehe..rini pose sunat Arafah taw..sape2 yang pose rini dapat menghapuskan dosa setahun yang lalu dan setahun yang akan datang.. insyaAllah.. Erm, dis tyme nak citer pasal pengorbanan..sebab ape? sbb sempena dengan hari raya aidiladha a.k.a raya haji yang juge disebut hari raya korban.. :)


Kisah mengenai keluarga Nabi Ibrahim yang diuji dengan pelbagai dugaan dalam kehidupannya. Bertahun lamanya keluarga beliau menanti sang buah hati,penyeri dalam kehidupannya suami isteri. Beliau tak putus2 berdoa kepada Allah s.w.t dan akhirnya termakbul juga. Namun, Allah telah menguji keimanan beliau. 


Allah berfirman dalam al-Qur’an.

Maka tatkala anak itu sampai (pada umur sanggup) berusaha bersama-sama Ibrahim, Ibrahim berkata: ‘Hai anakku sesungguhnya aku melihat dalam mimpi bahwa aku menyembelihmu. Maka pikirkanlah apa pendapatmu!’ Ia menjawab: ‘Wahai ayahanda, kerjakanlah apa yang diperintahkan kepadamu; insya Allah Engkau akan mendapatiku termasuk orang-orang yang sabar’.” (QS. Ash-Shaffat: 102)


Pada satu malam, Nabi Ibrahim telah didatangi mimpi di mana beliau dikehendaki untuk menyembelih anaknya sebagai bukti keimanannya. Beliau yakin bahawa mimpi tersebut adalah wahyu dari Allah bukan sekedar halusinasi dan bisikan syaitan. Akhirnya beliau tekad melaksanakan perintah Allah tersebut bersama anaknya.


Kebersamaan Ibrahim dan Ismail dalam Menjalankan Perintah Allah

Setelah Nabi Ibrahim taw mimpi tersebut adalah wahyu dari Allah, maka dengan segera beliau khabarkan kepada Ismail puteranya yang  tercinta lalu meminta pendapatnya. Sesungguhnya Ismail adalah seorang anak yang berbakti pada orang tuanya..


Ketika mendengar hal tersebut adalah wahyu Allah yang disampaikan pada ayahanda tercinta, maka dia tidak lagi berpikir panjang lalu memberikan kataputus untuk melaksanakan perintah Allah. Ismail yang masih muda ketika itu dengan tegas berkata kepada ayahnya..Wahai ayahanda, kerjakanlah apa yang diperintahkan Allah kepadamu, insyaAllah engkau akan mendapatiku termasuk orang-orang yang sabar.”


Kisah Penyembelihan

Tak terbayang suasana ketika Nabi Ibrahim hendak melaksanakan perintah Allah. Perasaan bergejolak dalam jiwa sang ayah yang begitu sayang pada anaknya.  Ibrahim dan Isrnail pun berserah diri. Kecintaan Ibrahim pada Allah telah mengalahkan kecintaan pada anaknya. Begitu juga kecintaan Ismail pada Allah mengalahkan kecintaan pada dirinya sehingga rela mengorbankan nyawanya. Maka dimulailah pelaksaan perintah Allah sebagaimana firman-Nya: Tatkala keduanya telah berserah diri dan Ibrahim membaringkan anaknya atas pelipisnya, nyatalah kesabaran keduanya. “(QS. ash-Shoffat:103)


Ibnu Katsir berkata dalam menafsirkan ayat ini, “Ia (Ibrahim) telungkupkan ke tanah untuk disembelih dari arah tengkuknya tanpa melihat wajahnya saat disembelih agar lebih ringan bagi perasaannya.”

Ketika telah sempurna merebahkan puteranya dan mata pisau mulai dipancangkan untuk di ayurikan ke leher Ismail. Saat itu Allah mengetahui kejujuran Ibrahim dan Ismail. Allah berfirman memuji Ibrahim.
Dan Kami panggillah dia: ‘Hai Ibrohim, sesungguhnya kamu telah membenarkan mimpi itu. Sesungguhnya demikianlah Kami memberi balasan kepada orang-orang yang berbuat baik’. ” (QS. ash Shaffat: 104-105)


Akhirnya Allah pun menjadikan jalan keluar dari ujian mereka berdua. Allah ganti Ismail dengan seekor sembelihan yang besar. Allah berfirman, Sesungguhnya ini benar-benar suatu ujian yang nyata. Dan Kami tebus anak itu dengan seekor sembelihan yang besar.” (QS. ash-Shaffat:104-105)


p/s : Saat berderai jatuh titisan air mata suci IBRAHIM, melihat keteguhan iman anaknya ISMAIL, di kala itulah bermulanya sejarah agung dalam erti sebuah pengorbanan.. Semoga kita dapat menghayati erti pengorbanan yang sebenar..InsyaAllah.. Sesungguhnya kisah mereka menjadi teladan abadi keluarga muslim sepanjang zaman.. Selamat Menyambut Hari Raya Qurban

Friday, November 4, 2011

Chapter 100 : Terima Kasih Ayah :)

Assalamualaikum


Hye buddiess..i da selamat smpai kat uma tercinta around 8 lebih tadi..bertolak dari utm pukul 2 menaiki si comey lisa bersame 3 lagi awek..lame kn..huhu..sepanjang pejalanan hujan tak benti..kejap lebat kejap renyai..memang syiok untuk tido!


Sampainye di shah alam, cik faz drop ak n rum8 kat komuter Batu 3..kami berdua pon naek la komuter menuju ke KL Sentral kemudian tukar plak nek lrt..ak turun Sri Rampai, cik rum8 plak turun Jelatek..dalam tren ayah dok msg2 tanye kat mane kat mane..hehe..
*sape yg patut eksited sena nye ni?* :P


Sampai je stesen Sri Rampai, menunggu ketibaan ayah tercayang mengambil ak dengan hati yg sangat teruja..ngeh3..agak2 pe la hadiah yg ayah nak bg tu ek..masuk je keter igt nk terus tnye tp rilek dulu..:P borak2 ngan ayah pahtu ayah pon tetibe tnye..


ayah : taw x ayah belikan ape utk Nurul?

nurul : Ayah belikan ape ekk? *tersipul-sipul malu..wakaka*

ayah : ayah belikan camera

nurul : iyeke?? *hilang penat berdiri dalam tren yg mcm sardin td..dua2 tren x dpt duduk..huhu..da la mcm nek kapal layar..patot mabok laut tp ak mabok dengan lautan manusia..peak hour kowtt..huhu* 

ayah : aah..mcm ade diskaun je tu yg ayah beli..tp camera digital biasa2 je la..bukan camera yg beso tu..boley la nk snap2 pic..dalam air pon ley amek gambo gak *ayah ni cm taw2 je ak memg nk beli camera..huhu*

nurul : waaaa..cam best je..hihi *eksited..x saba nk smpai uma cepat2*


ayah : "tapi jgn gtaw mak ayah belikan camera taw..kalo mak tnye ckp je nurul bli kat johor..t kang mak jeles" 


nurul : ok *hahaha..ok ayah..kicik punye hal*


Masuk je blik ak da nmpak plastik atas meja solek ak..hihihi..terus bukak..ayah pon wat2 g dapo *almaklum la bilik ak dekat dapo..wuwu* ayah masuk bilik..

ayah : haa amacam..ok x?

nurul : comeynye.. *kecik mcm kamera mainan pon ade..but seyesly i like! kaler putey lagik taw! hihihi.. *


Ayah pon tunjuk la function die cket2..ayah pon bukannye reti cgt bab2 gadget ni..dalam hati ak rase terharu cgt..ak taw ayah bukannye ade duet cgt nak belikan aku itu ini..byk ag benda len yg ayah nk kene byr..ak pon phm n takde la nak mintak2..


Mungkin sbb ak ni anak yg baek *muahahaha* sbb tu la ayah bagi hadiah..tp seyesly, ayah ni mcm taw2 je ak nk beli camera..lately ni memang ak ade usha2 harge dslr..*bajet mcm byk duet* da alang2 ayah belikan, jimat la duet ak..wolopon bukan dslr, tapi ak suke cgt.. :)



Jom la tengok rupe camera yang ayah belikan ni..hehe :D

Kodak Easyshare Sport C123



Comey x? comey kan kan..hihi

ayah cakap model ni banyak kaler..ayah nk belikan kaler biru tapi da xde stok..tggal putey je..tu pon tggal 2 bijik je lagi..ayah rembat jela :P


Spec die 12 megapiksel..skrin 2.4 inci (paparan cecair kristal-LCD)..yang beshnye camera ni, wolopon nmpak comey2 cenggini tp ia direka supaya kalis air sehingga mampu direndam ke dalam air pada kedalaman 3m dari aras laut. Selain itu, ia juga mampu untuk menahan sebarang kotoran, debu dan pasir (ayat skema)..ngeh3



Waterproof*, dustproof**, and worry proof




die ade 1 share button yg boley user uplaod gamba terus ke laman sosial..waaaaa..besh kan kan..boley la uplaod direct ke fesbuk ke twitter ke..hikhik..boley gak donlod video kat youtube ke flickr ke..perghhh :P



ak ade gak tgk kat website pasal spec die dgn lebih detail..eceeeehhh..hurm kat SINI



Ak da test amek gamba td..cantek..terang.. tp x try ag masuk dalam lappy cane plak rupenye..x kisah la..yg penting asal amek gmbo ak je, kompem2 la cantek je pic nye..muahaha!



p/s : sgt terharu dapat camera..wolopon ayah cakap camera ni x mahal mane..(aku usha herge dia mahal gak la kot)..i don't care about the price..kasih sayang ayah tu yang sangat bernilai..terima kasih ayah! ^__^



Wednesday, November 2, 2011

Chapter 99 : Surprise from ayah :)

Assalamualaikum


Mud x bape nak hepi cgt sbb test mandarin ptg td ak rase ak mcm xley nak buat cgt..ntah ape yg ak jawab pong xtaw..asenye soklan die xde la susah mane..ecehhhh..myb sbb ak memg x stdy kot..bkn sbb xde mase nk stdy tp sbb ak xde mud n malas..(jujurnye mngaku)..ngeh3


Wut past is past..continue ape yg belom..seperti psm? kikikiki..ok takmo ckp bkaitan stdy..nak ckp siang td ayah ade msg ak..seperti bese..ari2 ayah akan tnye ak tgh watpe..tu je la modal ayah..ak taw mest ayah windu..nak cover line lettew..kan kan..:P


nak taw pe ayah mesej? hehehe


ayah : raye haji balek tak?


nurul : opkos la balek..hehe..esok ptg gerak wif awek kelisa :P


ayah : ok. t nak ayah amek ktne?


nurul : kat lrt pon ok je :)


ayah : ok. ayah ade belikan hadiah utk nurul


nurul : hadiah? *sedang berfikir..befday ak da lepas..tawon depan punye pon lambat ag* utk ape? huhu hadiah ape ek..hehe


ayah : tggu dulu..esok sampai rumah ayah bg la


nurul : ok..x sabanye nak taw..kuakua


*mud sgt eksited!*


Aku agak kepelikkan la ngan sikap ayah ni..selama ni pon kalo ak nak pape ayah salu sowh beli gune duet sendiri..befday ak pon ayah x pena bg hadiah sbb ayah ckp ayah da besakan ak smpai skg ni pon da kire hadiah utk ak..*betol gak pe yg ayah ckp tu..hehe*


ak pon x mharap pape..ak pon taw mak ayah sape2 pon x mharapkan balasan harta benda pon dari anak dorang..kdg2 kte sbg anak ni je demand nak mampos..kite x sedar dorang punye la susah payah cari rezki..senang2 je nak mintak itu ini..lain la kalo family memang kaya..huuu~


p/s : jgn ayah ckp ayah da jumpe jodoh untuk ak dah ler..wuwu


Tuesday, November 1, 2011

Chapter 98 : Kasut ohh Kasut!

Assalamualaikum


Aku seorang pencinta kasut..(tetibe je)..hihi..kalo kat uma tu berkotak2 gak la kasut yg rapi tersimpan atas almari..mostly wedges sbb x reti pakai heel yg halus2 tu..wuwu..rajin mbeli tp yg pkainye siper jepon gak..ntah la..obses tgk kasut..lagi2 kalo ade sale..haha


tapi td dok men2 tenet terjmpe la gmba2 kasut yg agak kepelikkan..tak dinafikan designer nye sgt kreatif but i was thinking..ade ke org nak beli n pkai kasut yg pelik2 macam kat bawah ni..lady gaga mybe? :P




mcm tapak kaki gorilla je..muhaha..xpon mcm kasut nk nk swimming tu (pekebende ntah namenye)


ni rupe ape pon x dapat ditafsirkan..huhu


kulit pisang..yeahhhhh!


doggy !!?? 


boley ke nk berdiri macam ni


erk..no komen -.-'

rupe mcm sejenis haiwan..tak dpt dikenalpasti..doggy kahh?


wekkk!! haha



Nice kan!! :P

p/s : da lame x beli kasut baru (yeke)..:P