FOLLOWERS

Wednesday, November 16, 2011

Chapter 109 : Takmo Wordless Wednesday

Assalamualaikum


Hye people.. today wednesday yaww! salunye nak letak gamba je..tidak berkata-kata..tp rini nak potpet2 cket..kikiki..smlm bace blog member ni..simple je mnde yg die post..Klik kat SINI Tapi tapi tapi our incik lalin adalah smokers..huhu..cane nak wat dorang stop smoking ni..tp alhamdulillah my incik lalin tak isap okok depan cyg die yg comey ni..*gedik giler* kahkah.. adekah die........


Promote boypren nampak..kikiki 

Orang kata once da terjebak ngan rokok ni memang susah nak stop.. iyeke? huhu.. Bukan ape, takde kebaikan lansung merokok ni.. keburukan memang banyak.. Bukan sahaja untuk jangka masa pendek tp juga untuk jangka masa panjang.. Ak hanya mampu menasihati n support incik lalin dalam usaha beliau untuk berhenti merokok. i noe its not easy tp boley cuba kurangkan dari hari ke hari kan sayang? ahaksss.. :P


Lets check it out!


Kesan jangka masa pendek
  • Otak - pembebasan gas karbon monoksida n pengurangan oxygen boleh sebabkan takley nak berfungsi dengan sepenuhnye
  • Telinga - mengurangkan kadar pengaliran darah yang boleh membawa kepada kepekakkan
  • Mata - mata akan berair n boleh jadi radang mata yg boleh mengganggu penglihatan
  • Mulut - mengalami deria rase yg tak bape nak sedap, gigi jd kuning, nafas berbau, jangkitan kuman
  • Hidung - mengurangkan deria bau
  • Kulit - mengurangkan suhu badan, cepat berkedut, badan n rambut pon berbau, cepat beruban (kulit kepale)
  • Paru-paru - suar untuk bernafas, kurang tenaga utk bersukan. cepat letih la maksudnye


Kesan jangka masa panjang
  • Barah - kat mane2 organ dalaman (paru-paru, payudara, usus, mulut, tekak, pankreas)
  • Sakit Jantung, paru-paru (lelah, bronkitis)
  • Angin Ahmar/Strok
  • Penyakit mulut dan gusi
  • Ulser (perut, peptic)
  • Osteoporosis
  • Disfungsi Ereksi - Kemandulan, mati pucuk, kualiti,kuantiti n struktur sperm akan terjejas  *sgt bahaye nie*
  • Kurang bernafsu dalam perhubungan seks *nie pon sgt bahaye gak*


Nak share pasal ayahku tersayang yg suatu ketike dahulu seorang perokok tegar. Makin hari memang nampak la sikit2 side effect dari merokok tu.. paling ak x sanggup bile dgr ayah batuk setiap mlm macam nak terkeluar anak tekak..kesan2 yg ak listkan kat kesan jangka masa pendek kat atas ni memang terjadi kat ayah.. tp skg alhamdulillah da almost 4 years kot *tak sure* ayah tinggalkan rokok. yes i admit sgt susah tgk ayah try untuk tidak menyentuh rokok tu lagi.. mcm2 cara ayah nak elak..huhu.. familynye yg tsyg ni sungguh2 bg support kat ayah n in the same tyme ayah pon sedar akan keburukan merokok. syukur sgt.. For those smokers out there, ingatlah rokok membahayakan kesihatan. Sekian


p/s : td kate nk potpet cket je tp tpjg la pulekss.. takpe la..ilmu untuk dikongsi bersama :)


1 comment:

armouris said...

lagi info tentang rokok di SIHAT SELALU - Berhenti Merokok Dengan SmokerHaven